Commandos 2 Men Of Courage
Oyun HakkındaCommandos serisinin2. Dünya Savaşı atmosferinde görev alan komandoların maceralarındanoluştuğunu sanırım artık bilmeyen kalmamıştır. Fakat Commandos 2′debununla yetinilmeyip dünya çapında klasik sayılan bazı filmlerinsenaryoları oyundaki görevlere uyarlanmış. Kwai Köprüsü, Navaro’nunTopları ve Er Ryan’ı Kurtarmak (Er Smith’i Kurtarmak adıyla geçiyor)benim hatırladıklarım arasında. Bir de oyunun Paris’te geçen son görevide birkaç filme konu olmuştu. En azından popüler filmlerin oyuna dahiledilmesi bir türlü bilgisayarın başına geçipte oyun oynamamakta direnenbüyüklerin ilgisini çekmek için iyi bir fırsat olabilir (belki de busayede upgrade ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz

).Commandos2 bir çok yenilik içeriyor ve bunlardan birini yukarıda belirttik;komandoların yetenekleri… Hemen dikkatinizi çekecek diğer bir yenilikise oyundaki alet, edevat ve silahların çokluğu. Şöyle bir saymayakalkınca 20 civari silah ve bir o kadar da diğer amaçlar içinalet-edevat olduğunu farkettim. Bunların açıklamalarını da yineCommandos 2 rehberinde bulacaksınız. Oyunda 2 eğitim, 10 esas görev vebölüm içindeki bonus’ları tamamladığınızda (bundan %100 emin değilim)açılan 9 bonus görev var. Bonus, yani ek görevler asıl görevler kadarkomplike değil ve onların aksine çok daha küçük haritalarda geçiyor;bir aracı çalmak, sınır karakolundaki düşmanları yoketmek gibi basitamaçları var. Asıl görevler ise bitirene kadar tekrar tekraryüklemenize neden olacak kadar geniş kapsamlı (bazıları için devasadenebilir). Örneğin, film konulu görevlerden Kwai Köprüsü’nde hem Japonesir kampındakilerin kaçışına yardım edecek hem de köprüyü havayauçurmaya çalışacaksınız. Görevler dünyanın birçok farklı yerindegeçiyor; Alman üslerine ve Japon uçak gemilerine sızmaktan, Paris’inbombalanmasını ve zaman zaman da esir düşen veya kurşuna dizilecekarkadaşlarınızı kurtarmaya kadar birçok farklı konu içeriyorFarklıyerlerde geçen birçok farklı görev olunca insan ister istemezgörüntülerin neye benzediğini merak ediyor. Siz en iyisiscreenshot’lara bakın, boyutları ufaltılmış bile olsa (orjinali1024×768, oyunun desteklediği maksimum çözünürlük) en azından yüksekkaliteli görsel tasarım ve görevlerin kapsamı açısından bir fikirverir. Görev tasarımları öyle detaylı hazırlanmış ki, bu görevlerioyuna aktarmak için aynı ölçüde detaylı ve büyük haritalar ile sahnelerunutulmamış.Oyundaki bir diğer yenilik ise komandolar dışında dakontrol edebildiğiniz karakterler oluşu. Bunu ilk olarak ikinci eğitimgörevinde öğrenip kullanacaksınız. Örneğin, müttefik askerlerine“burada yatarak mevzilen ve koru” şeklinde temel bazı görevlerverebileceksiniz. Ancak bunu yapabilmek için askerlere emir verebilecekkadar yakın olmanız şart. Diğer bir yenilik ise yine ikinci eğitimbölümünde kullanacağınız “Launch Invasion” (Saldırıyı/İstilayı Başlat)komutu/tuşu. Bu tuş elbette her görevde karşınıza çıkmayacak. Yineeğitim bölümündeki örnekle açıklamaya çalışayım… Görev ortasındatelsizden bulunduğunuz bölgeye yeni Alman birliklerinin geleceğiniöğreniyorsunuz. Fakat bunların ne zaman geleceği hakkında bir bilginizyok. Zaten bu tuş sayesinde bilginiz olması da gerekmiyor, çünkü busaldırıyı/istilayı tuşa basıp siz başlatacaksınız; görevde size verilenemirlerden biri de müttefik askerlerini kuşatmadan kurtardıktan sonrayeni gelecek Alman birliğini pusu kurup yokedecek şekildeyerleştirmeniz. En doğru yerleşimi deneyip yanılarak bulacağımızdanzamana ihtiyacımız olacak, bu sırada Almanların gelmesi pek de hoşolmaz. Bu nedenle kendinizi hazır hissettiğinizde bu tuşa basıyorsunuzve 15-20 saniye sonra Alman birlikleri gelmeye başlıyor. Evet, bu tuşoyunu kesinlikle daha oynanabilir hale getirmiş. Sadece bir örnekverdim, bu tuşu oyun sırasında benzer şekillerde kullanacağınız birkaçbölüm daha olacak. Unutmadan hemen bir yorum daha yapayım; oyundaki ilkiki görev her ne kadar eğitim görevi olsa da çok da basit olmadığınısöylemeliyim, özellikle Commandos ile ilk kez tanışanlar için. FakatCommandos’un yeni yapısını tanımak açısından zorluk düzeyi yeterince“iyi” ayarlanmış denebilir

Silah ve eşya sayısı artınca doğal olarak kullanabileceğiniz klavyekısayol tuş sayısı da artmış, neredeyse klavyedeki tüm harflerikullanmışlar (tamam, abarttım!). Tüm bu eşya seçim tanımlamalarınıoyunun ayarlar menüsünden yapabiliyorsunuz. Fakat eşya ve silahlaraadadığınız klavye kısayolları dışında kalan diğer kontrollerinayarlarını değiştiremiyorsunuz. Zaten ilk başlarda vaktinizin çoğuoyunun yeni arayüzüne alışmakla geçecek ve benim gibi ÇabukKaydet/Yükle (Quick Save/Yükle) işi için de [Esc] tuşuna basacaksınız.[ESC] tuşuna basınca diğer bir çok oyundaki gibi bunda da menüyedönülüyor, fakat (en azından benim Windows 2000′li sistemimde böyleydi)bu menüye, menüden de oyuna dönüş biraz uzun sürüyor. İşte size ipucu;Quick Save ve Load işlerini CTRL-S ve CTRL-L ile yapabiliyorsunuz (geçde olsa keşfettim

).Arayüz gerçekten de ilk başlarda sizi biraz zorlayacak, fakat güzelyanları bu geç alışma problemini ortadan kaldırıyor. Eskiden olduğugibi yine sağ üst köşede oyunun yönetimi ile ilgili çeşitli temelkumandaları buluyoruz. Harita, yardım, komandonun el kitabı (bununiçinde görev amaçlarından komando taktikleri ve eşyaların tanımınakadar birçok şey yer alıyor), kamera ve görüş alanı kontrolleri zatenalıştığınız detaylar… Ayrıca bir ipucu daha; seçtiğiniz komandonun 4tane ekipman tuşunu (slot) karakterin sağdaki resminin üzerindegöreceksiniz. Bu slotlarda o anda taşıdıkları veya seçtikleri eşya,silah veya diğer malzemeler görünecek. Bunların içleri bazen boş, bazende dolu olacak. Farenin sağ tuşu ile bunlardan birine kliklersenizkomandonun o anda taşıdığı ve o slota uygun malzemelerin yer aldığı birpencere açılacak, siz de bu pencereden kullanmak için bir silah veyaeşya seçeceksiniz.
Evet, komandolarımız her çeşit eşyayıtaşıyabiliyorlar, hatta taşıdıkları silahların mermilerini bileayırabiliyorlar. Bir düşmanı öldürdüğünüzde, bir sandığı açtığınızdaveya bir bombayı/mayını etkisiz hale getirdiğinizde üzerlerinden veyaiçlerinden çıkan eşyaları komandonuzun inventory’sine alabiliyorsunuz(bir düşmanın taşıdığı eşyaları veya sandığın, dolabın vb. içinigörebilmek için sağ alttaki göz ikonuna kliklemeniz gerekiyor - veya Wtuşu, yani Watch). Ancak eşya/silah/giysiyi alan komandomuz bunlarıntamamını kullanma yeteneğine sahip olmayabilir, diğer bir deyişlebunları kullanacak arkadaşına vermesi gerekebilir. İşte bunun için yineWatch tuşuna (W) basıp diğer komandoya kliklediğinizde her ikikomandonun inventory’si açılıyor ve eşyaları takas edebiliyorsunuz.Yine oyuna alışma süresi içinde mutlaka ezberlemeniz gereken diğer birdetay da komandoların isimleri ve yetenekleri. Bunları Commandostutkunları zaten ezberlemiştir, fakat Tiny’nin Green Beret, Inferno’nunSapper olduğu gibi detaylar hangi silah veya eşyanın hangi komandonunuzmanlık alanına girdiğini bilmek açısından şart.
Bazı haritaların çok büyük olduğundan bahsetmiştik. Ancak ilk bakıştaküçük görünen bazı haritaların da göründüğünün aksine büyük olduklarınıfarkedeceksiniz. Burada oyundaki belki de en önemli yeniliğe geldisıra; Commandos 2′de sadece gördüğünüz haritada hareket etmekle sınırlıdeğilsiniz. Görebildiğiniz çoğu binanın içine girebiliyor ve girdiktensonra da içinde aynı dışardaki gibi normal hareketleriniziyapabiliyorsunuz. Bazı çok katlı binalarda üst katlara çıkabildiğinizide belirtelim. Tabi içine girebildiğiniz yerler sadece binalar değil.Deniz veya nehirlerde de su altına dalabiliyor, aynı binalardaki gibifarklı ortamlarda farklı işler yapabiliyorsunuz. Bunlar binalar gibihariatanın farklı bölgelerini oluşturuyor. Ayrıca, haritayı sadece biraçıdan görmeniz de şart değil. [Alt] tuşu basılıyken mouse’akliklediğinizde haritayı çevirebiliyorsunuz, ki bu da görüş açınızdaolmayan düşmanları veya yerleri farketmenizi sağlıyor. Tabi bir de
- ve[-] tuşlarına basıp (Desperados’taki gibi) haritayı yakınlaştırıpuzaklaştırabildiğinizi de hatrlatayım. Fakat oyun izometrik 2Dolduğundan bu zumlama sonunda detaylar büyütülmüş pixeller (kareler)şeklinde oluyor, pek hoş değil fakat bu kadar içerik bu ufak detayıgörmezden gelmemize yeter.
Ses ve müzik konusuna gelelim. Benim en çok hoşuma giden arkaplandaki müzikler oldu. Hoş bir tonda çalan müzikler etkisini bendegerilimi azaltma şeklinde gösterdi. Birçok oyunda zaten gerilmiş olanoyuncuya daha fazla stres yaratacak türde müzikler seçilirken,Commandos 2′de tam aksi yapılmış (tekrar ediyorum, bu sadece benimgörüşüm

).Çoğu bölümün tarihi bir olaya (veya filme) dayandırıldığı düşünülecekolursak, o an içinde bulunduğunuz dünya savaşının akışına paralelolarak aralarda geçen konu anlatımları da unutulmamış. Elbette, görevinbaşında plan yaparken ve başarıyla tamamlanan görevin sonundagösterilen animasyon ve/veya filmleri de unutmuyoruz.
Atladığımbir-iki ufak nokta daha kaldı sanırım; ilki, diğerlerinde olduğu gibiCommandos 2′de de tüm komandoların görevi sağ tamamlaması gerektiği.Ancak dikkatimi çeken bir farklılık oldu. Komandolar tabanca /tüfekmermisiyle vurulurlarsa ölmüyorlar ve sağlık çantası taşıyan diğer birkomando iğne yaparak komandoyu kurtarabiliyor. Sağlığı arttırmak içinbir de konserve yiyecekler işe yarıyor. İkinci unuttuğum şey dedüşmanlarınıza farkettirmeden hareket etmeniz gerektiği, hemen “bunuzaten biliyoruz” demeyin, çünkü başka birşeyden bahsedeceğim. EğerOPTIONS menüsünün GAME OPTIONS kısmındaki DISPLAY SOUND AREA seçeneğiaçık ise komandolar hareket ederken düşmanlar tarafından duyulabilecekşiddette ses çıkarırlarsa etraflarında suya taş attığınızda yayılandalgalara benzer şekilde bir dalgalanma oluyor. Bu dalgalanmanın içindebir düşman askeri varsa hemen sizi farkediyor. Farketme deyince aklımaoyundaki komandolardan birinin düşmanların arkasından yaklaşıpceplerinden eşya çalabildiğini, bir diğerinin de farkedilmeden telefondireklerinin tellerine asılarak ilerleyebildiğini söylemek geldi… Yazyaz bitmiyor, oyun oldukça geniş bir içeriğe sahip…
Sonuç kısmında sadece birkaç kelime yazacağım; Commandos 2 harika biroyun. 1998′de bağımlılık yapan yeni bir oyun türü idi, benzerleriyapıldı, ancaaaak, görünüyor ki kendi dalının hala bir numarası (NumeroUno, Number One

)ve öyle de kalacak. Kimlere mi tavsiye ediyorum; bu yazıyı sonuna kadarokuyanlara, taktik
strateji oyunlarından hoşlananlara ve elbette hala Commandos oynayanlara… İyi eğlenceler.
Oyunu indirmek icin Tikla!Görüntüler